Conversion of Main Railway Station, Essen

Key element of the design is the light-art-tape which pass through the main station hall and oscillate to south and north to the new representive hallways and entrance halls. The main station Essen will be the lighting power cord and “Kunstmeile” between the northern and the southern city, which marks in the city. The swining roofs in the south and the north are planned as accessible steel lattice frameworks which are covered with a waterproofed, translucent membrane. The space between the membrane will be lighted from interior and designed as lightart. The membrane covered as suspended ceiling trought the hole station hall shines trough from the inside. To gets daylight in the stationhall the platforms get openings which are used as staircases at the same time.