Residential Building at ‘Pergolenviertel’

Project Information

Embedded in a park-like landscape, the new buildings of the ‘Pergolenviertel’ contain apartments of different sizes, and include units for ”assisted living”, as well as a nursing home and a kindergarten. Inner courtyards give residents protected external areas with a garden character. The apartments, ranging from one to three-and-a-half rooms, offer a variety of floor plans as well as a patio facing south or west. Within the courtyards, balconies enliven a more austere basic structure. All main rooms in the apartments enjoy views either of the surrounding landscape or the green inner courtyards. The nursing home is located on the ground floor of phase 1 and encourages communication between the residents by providing communal recreation areas. The kindergarten in phase 5 is divided into a nursery area on the ground floor and the elementary school area on the first floor and opens out onto a landscaped play area.

Place Hamburg, Germany
Competition 2nd prize 2016
GFA 46,900 m²