New Learning and Event Complex for the EBZ

Project information

The Training and Research Centre for the EBZ in Bochum is configured as a solitary building with a Z-shaped, double-angled form. This allows for an expansive front plaza, which creates an urban structural connection to the existing buildings of the EBZ and also forms the official main entrance. It also creates an urban landscape space behind the building containing parking spaces, with a direct access to the foyer. The building is divided into a four-storey block with offices and seminar rooms and a single-storey volume with two large halls that can be combined or opened up to the outside space. Between these is a single-storey connective element, containing a foyer which provides central access to each part of the building. The brick exterior of this modest and unobtrusive building is intended to fit harmoniously into the structure of the existing buildings.

Place Bochum, Germany
Design 1st prize 2015
Construction 2016–2018
GFA 2,972 m²
GV 13,726 m³