Faculty building of Earth- and Environmental Sciences LMU Munich

Project information

The new building for the department of Earth- and Environmental Sciences LMU Munich is a v-shaped sculptural structure which connects to the existing buildings in the northern part of the property as well as to the institute building in the south. The interior of the V-shape is designed as a glass hall, which at the same time emphasizes the entrance situation and offers a ‘showcase’ into the new building of geological and environmental science. The forecourt at the entrance continues into the hall, which serves as a public exhibition area for large scale exhibits or events. The Institute can present itself in this spacious airspace with all its working areas, as both the first basement with the workshop spaces, the library landscape on the ground floor and the generously glazed laboratory areas on the upper floors are oriented towards the hall. The boundary between outside and inside is removed – research can be experienced directly.

Place Munich, Germany
Competition (VgV) Assignment 2018
Construction 2020–2025
GFA 37,254 m²
GV 140,677 m³