Gerber Architekten have received an acknowledgement for their competition design of the renovation and expansion of the State and City Library Augsburg. In cooperation with the structural engineers of osd, the planners developed a concept that, in one hand provides a careful building refurbishment that should be performed with minimal structural interventions and on the other hand the addition of a reading room with foyer and magazine area to the south, which derives of the buildings structure, the symmetry, the proportions and the geometry of the construction component.

In particular the approach to extend the monument with a much lower but similarly proportioned building was highlighted positively by the jury. Furthermore, the judges praised the clear and concise outline of the functional areas, the well-designed open spaces and the almost complete preservation of the tree population.

Gerber Architekten won the first prize in the competition for a new hospice in Jena-Lobeda and could compete against five other architectural offices.

The central design idea is to offer the patients of the hospice a comfortable living environment. To achieve this goal, Gerber Architekten plans to include small courtyards with gardens which will be surrounded by the private rooms. Ceiling high windows offer the residents views outside and far out into the landscape.

The science city Darmstadt is planning to restorate the Vocational Training Center North at the Nordpark next to the city center.
In a limited design competition, 15 teams submitted their ideas. Gerber Architekten was able to leave all the other attendees behind and won the 2nd prize with their design. A first prize was not awarded.

The design by Gerber Architekten is working as a roof on top of the outdoor space between the old building and the forum, the central green outdoor space of the campus. The new two storey building, including the foyer, canteen and mediathek of the Vocational Training Center North in Darmstadt, is integrated into the urban environment as a natural piece of the campus and is presenting itself confident as central point.

The new building was purposely not attached to the existing building to strengthen it’s central and representative role as “middle”. It’s transparency turns into a permeable room which opens wide views into the park area and connects the new building with the environment. The new and the old building, which has to be restorated and the outdoor space with the forum, become an ensemble and together they mark the new campus center.

In Hamburgs district Neugraben-Fischbek, situated south of the river Elbe, a new residential district called Vogelkamp-Neugraben is currently in development. In this new area, a mixture of one family houses, semi-detached houses and terraced houses will be provided. At prominent urban situations, the architects have planned apartment houses with about 140 flats.

In the design process „Wohnen am Quartierspark“ Gerber Architekten has been awarded first prize for two buildings with a total of 68 flats. The apartments will be either two-room or three-room-apartments situated in town houses, designed as a row of houses. Bricks will be the predominant elements of the facade. The outdoor design including a playground and a parking area was part of the design process.

The design drafts for the apartment houses will be presented in detail to the urban planning committee of the district assembly on February 15th, 2016.

Gerber Architekten is sharing the third prize with Aecom for their designs of a Waste-to Energy Plant in Shenzhen, China.
This project will be the largest carbon reduction project of the International Low Carbon City, and is proposed to solve the problem of the increasing garbage crisis in Shenzhen. The design by Gerber Architekten formed a landmark in the Shenzen Green Valley, integrating the factory in balance with the natural surroundings and offering a recreational park to the staff and community. The factory building had an enclosed green facade and the spacious roof provided public gardens and urban farms while the derelict water farms was revitalised to become a welcoming public realm at the spine of the centre. An exhibition hall was proposed between the brick-greenwall facade and the factory, giving a vast view over the factory process and an outlook across the grounds externally.
The first prize was given to schmidt hammer lassen architects. There was no 2nd prize.

Gerber Architekten is pleased to have received the 2nd place in the architecture competition about the new building of the „German School of Borromeans in Alexandria“ (DSBA), which was organized by the Federal Office for Building and Regional Planning.

The design, created by our team in Hamburg, suggests three school buildings and one building for the gym hall. Together those form a strong ensemble of architectural structures with an attractive atmosphere and clearly marked outdoor spaces.

 

Gerber Architekten has been awarded first prize during contract tendering to build the new Helmholtz Institute Erlangen-Nürnberg (HI ERN) for Renewable Energy Production. The design suggests a compact building where the space for the physics and chemistry laboratories are connected. The laboratory areas as well as the u-shaped science offices, which are directly attached to the laboratories, create space for communication and interdisciplinary exchange.

The HI-ERN is a branch of the Forschungszentrum Jülich. The institute’s mission is to expand research on renewable energy to support the transformation of the energy sector, focusing on printable photovoltaics and innovative methods for chemical energy storage.

Gerber Architekten is one of the ten finalists in the competition about the Metro Station Terekhovo in Moskow. Out of 121 designs from 16 countries, the judges chose the ten best ideas which are currently developed in detail. In January 2016 the winner will be pronounced.

The concept by Gerber Architekten is inspired by the particular natural surroundings of the site. The Suvorovsky and Filyovsky Park and the Moscow river are the main reference and are evoked both on the design of the Ground floor entrances to the station as well as on the internal feature wall. Its printed acrylic panels lit from behind, radiate a warm and natural light and alternate with steel plates evoking a walk through the forest.

See more information on the competition and the finalist and the preliminary concepts.