Office and Residential Building in Ascona

The new residential and commercial building is being developed at a sophisticated, urban location directly within Ascona’s historic centre. As an elongated cube, the project attaches to the pre-existing structure, continuing its form as part of the urban development. Its clear, skeletal structure stands in contrast to the surrounding area, while the heavily glassed façade makes it seem as though the building were dissolving into it.

The public colonnade along the road rises to the street corner as a welcoming gesture, reaching a height of up to three storeys. Contrasting with the surrounding area is a sunken forecourt containing the UBS Bank entrance, which – as the building’s main tenant – occupies a large part of the ground and first floor areas. The ground floor also houses a piano bar and two stores, creating a pleasant mix of uses that adds value and contributes to the revitalisation of the surrounding area.

The first and second floors are dedicated exclusively to office space, the particular axis and tripartite structure of which allow for its flexible division.

A total of six flats, ranging from 50 to 190 metres in size, cover the third floor while the stacked storey is recessed as a top floor. Each flat has access to the upper floor (some via stairs from the inside) and thus also to a roof terrace overlooking the Lago Maggiore. Recesses in the facade of every second axis create additional balconies that provide good lighting exposure and a high quality of space.

Location Ascona, Schweiz
Design 2007
Construction dates 2008 - 2010
GFA 7.500 m²
Gross Volume 23.551 m³