The design by Gerber Architekten divides the different hotel functions between separate building elements which merge at their interface to become one sculptural unit. The interlinked orthogonal volumes create an urbane, free-standing building with carefully considered, space-defining edges. The resulting form addresses the Promenadenring of Leipzig and, by deliberately drawing back from the site boundary, provides additional public external spaces.

The outer appearance of the hotel is influenced by the façade of the listed main station building. The vertical emphasis of the composition of the facade and the use of natural stone are picked up and transformed into a contemporary design.

The new centre, which is located on the Freie Universität campus for veterinary medicine in Berlin-Düppel, should help cope with the increasing problems of resistant bacteria in veterinary medicine. Gerber Architekten won over the decision makers with their design and are now starting the planning work, so that at the end of 2019 the first research can take place in the new building.

A facade renovation has been proposed for the Wehrhahn Centre in Düsseldorf. The design by Gerber Architekten is developed from a smooth and even basic grid of three horizontal and three vertical gridlines. Through the resulting rhythm in combination with material and colour, the building acquires a timeless and unmodish overall form.

A new building for the Westfälische Wilhelms University in Münster is being constructed directly beside the Max-Planck-Institute. From 2019, 320 researchers will be able to work in the 7800 square metres of space provided.

Scientists from five participating faculties (biologists, physicians, chemists, physicists and mathematicians) will be working together in open plan laboratories.

For the new EBZ in Bochum a differentiated volume which develops naturally from its function is proposed. By arranging the building in a Z shape, the forecourt and the main entrance are visible from the outside.

The jury are rewarding the “urbanistically convincing and internally well organized solution” with a first prize.

The refurbishment of the GC-Complex at the Ruhr-University Bochum involves stripping back the building to the basic structure. A central consideration is the integration of the complex into the existing architectural and formal structure of the Ruhr-University Bochum.

Facilities which are shared by the faculties are located along a main route which has been newly created to improve orientation and access.

Gerber Architekten completed the IC-Complex in 2013; the IA- IB- and NA- Complexes and the ZGH are currently in planning.

Gerber Architekten have won an open and anonymous competition in which 168 architects from Göttingen, from other parts of Germany and from all over Europe took part.

The building complex, consisting of three U-shaped buildings, is accentuated at the eastern entrance to the site with a six-storey tower building. By combining subtle changes in the depth of the facade with bold incisions and indentations, structured and rhythmic masses are created.

Gerber Architekten have already designed the university library for Göttingen.

The competition for the new building of the faculty of sports and health sciences and the university athletics centre at the Campus of TU Munich (TUM) in the Olympic Park has been decided.

The Gerber Architekten proposal is a complex of two neighbouring buildings embedded in the topography which as freely accessible landscape elements form a development of the original idea of the listed Olympic Park. It was awarded a second prize.

The designs will be shown from 31th March to 7th April at the gymnastics hall of the TUM Campus in the Olympic Park.

Picture credits: Studio Roland Schmid